Onbezorgd op pad met je hond

Het komt regelmatig voor dat mensen cursussen volgen op een hondenschool en dat de honden de oefeningen alleen uitvoeren op het trainingsveld. Door cursus te geven op verschillende locaties wordt cursisten en honden geleerd dat de oefeningen overal uitgevoerd worden en dat je onbezorgd op pad kunt met je hond.

Voor degenen die willen leren om op een positieve, leuke manier met hun hond om te gaan in verschillende regelmatig voorkomende situaties. De bazen krijgen handvatten aangereikt om op een ontspannen manier met uw hond op pad te kunnen. Deze cursus is zeer geschikt om te volgen met je herplaatser, deze honden zijn vaak niet welkom bij een puppy- of vervolgcursus vanwege te oud of niet het gewenste startniveau.

De honden hebben tijdens de lessen een gladde halsband of tuig om. Eventueel mag er getraind worden met een halster of u-lead. De honden lopen aan een vaste lijn, geen uitrolriem/flexi, de honden mogen los als oefeningen daar aanleiding toe geven. De eigenaren dragen makkelijke kleding, een korte jas en makkelijke schoenen.

Aanvangsniveau

Honden moeten bekend zijn met:

  • aan de riem meelopen

Doel / eindniveau

In de cursus wordt aan de eigenaren geleerd om ontspannen met de hond te kunnen wandelen in het bos, een terrasje te pikken en door een winkelstraat te lopen. In de cursus wordt naast het aanleren van de oefeningen ook aandacht besteed aan het gedrag van de hond, waarom reageert de hond zoals hij doet.

Het eindniveau van de cursus is:

  • de honden gaan zitten en liggen op verschillende locaties en ondergronden met verschillende vormen van afleiding
  • de baas kan benaderd worden door een voorbijganger terwijl de hond blijft zitten/liggen
  • de baas kan een rondje lopen om de hond terwijl deze zit en ligt, eigenaren kunnen 25 m van de hond weglopen en de hond bij zich roepen
  • de honden kennen het commando ‘voet’ en ‘naast’
  • de aangelijnde hond loopt aan een slappe lijn mee met de baas voor- en achterlangs de overige cursisten die op een rij staan
  • de baas kan de tanden van de hond laten zien aan de instructeur
  • de instructeur kan de hond benaderen en betasten

De cursus bestaat uit 8 lessen, een les duurt een uur en wordt wekelijks gegeven. De kosten voor de gehele cursus bedragen 90,- euro. De locatie, in de omgeving van Doetinchem-Terborg-Gendringen, voor de volgende les wordt aan het eind van de les doorgegeven en staat ook op de website vermeld. De groep bestaat uit maximaal 6 cursisten.