Mijn visie

Vanuit begrip omgaan en trainen met honden

Waarom handleiding hond?
Omdat ik graag uitleg hoe een hond in elkaar zit, wat hij denkt, hoe zijn zintuigen werken, hoe hij de wereld ziet en hoe hij jou ziet. Als je dat weet, dan weet je waarom een hond reageert zoals hij reageert. Daar kun je in de omgang en de training op inspelen. Met een handleiding voor je hond kun je hem motiveren om samen te werken met jou, naar een doel dat je graag wil bereiken voor jezelf en je hond, waarin je hond het tempo bepaalt. Het diploma kynologisch instructeur ( deel I, II en III) heb ik in 2013 gehaald bij de Martin Gaus Academie.

Voor wie?
Voor iedereen die samenwerking met zijn hond wil bereiken door zich te verdiepen in het wezen hond. Voor mensen die begeleiding zoeken bij:

  • dagelijkse omgang
  • wandelen
  • aanleren van oefeningen
  • samen op pad met je hond

Voor degenen die samen met hun hond dingen willen ondernemen, lekker wandelen, een keer een terrasje pakken of spelletjes doen. Voor baasjes die in de praktijk willen leren omgaan met hun hond met uitleg over het gedrag wat de hond vertoond en hoe je ongewenst gedrag om kunt buigen naar gewenst gedrag.

Waar?
In de achterhoek in de omgeving van Terborg – Doetinchem op verschillende locaties in het bos (Bergherbos, Slangenburg, Engbergen) of Stroombroek.
Lesdagen of workshops worden ook buiten deze regio gegeven, neem contact op voor informatie.

Mijn manier van werken
Bij het werken met de hond stimuleer ik het gewenste gedrag door belonen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van clickertraining, maar ook met stembeloning, snoepjes of speeltjes. Omdat de hond beloond wordt voor wat hij goed doet weet hij wat er van hem verwacht wordt en zal hij het gedrag / de oefening nog een keer willen herhalen. Door de hond zelf te laten bedenken wat we van hem willen zorgt ervoor dat de hond de oefening sneller en beter onthoudt. Op een positieve manier trainen wil niet zeggen dat het vrijblijvend is voor de hond, de oefening moet wel worden uitgevoerd.

Door leiding te geven aan de hond en hem ook geestelijk uit te dagen krijg je een stabiele en tevreden hond. In de lessen is niet alleen tijd voor de serieuze oefeningen maar ook voor het doen van leuke dingen met de hond.

Hoe leert een hond? Door het belonen zodra je de door jou gewenste reactie krijgt, dit kan met de clicker, stem, voertjes of een speeltje.
Je vraagt van een hond wat je wilt, dat gedrag beloon je, gedrag wat je niet wilt negeer je. Blijf daarbij kritisch op je vraagstelling, waarom doet een hond niet wat ik vraag? Is mijn timing goed genoeg? Ben ik duidelijk genoeg?

En natuurlijk is je hond wel eens minder gemotiveerd, pas dan je training aan, doe een stapje terug of doe eens wat anders dan anders.
Sinds ik op deze manier train heb ik het gevoel dat we veel meer samenwerken en dat het trainen haast op een speelse manier gaat. Dit ook de feedback die ik krijg van mensen die mij bezig zien met mijn honden. Dat vind ik fijn om te horen, plezier voor beiden staat natuurlijk voorop.

In mijn lessen leg ik uit waarom je bepaalde dingen moet doen. Dan weet je wat aan het doen bent en kunt het ook weer gebruiken wanneer je zelf aan het aan het trainen bent. Ik ben nuchter, dit uit zich in een no-nonsense manier van lesgeven. Ik ervaar dat ik mensen kan motiveren om oefeningen te doen die ze niet voor mogelijk hadden gehouden.