Wie ben ik?

image-3541000Ik ben Esther van Gogh (1969). Zo lang ik me kan herinneren is er altijd een hond in mijn leven geweest. Het eerste hondje wat ik me herinner was Pukkie, een klein hondje van onbestemd ras. Pukkie was gelukkig zo meegaand dat we haar aan kon kleden met poppenkleertjes en haar in de poppenwagen rondrijden. Later ging ik ook al veel wandelen met haar.

Arko als pupje

Arko als pupje

Na een paar hondloze jaren kwam Arko, mijn eerste eigen hond, een kruising Golden retriever. De eerste hond die ik zelf alles geleerd heb en waar we kílometers mee gewandeld hebben en die bijna overal mee naar toe ging. Hij was een heerlijke hond, vond alles leuk en had altijd goede zin.

Max

Max

Na Arko kwam Max, Max was echt mijn vriendje, mijn maatje. Max was een herplaatser en kwam bij ons op 2-jarige leeftijd. Met Max ben ik behendigheid gaan doen. Op de hondenschool hebben we ook aan verschillende workshops meegedaan, Max wilde bijna overal aan meedoen als er maar frolicjes mee te verdienen waren. Als ik wat nieuws wilde dan had Max weinig uitleg nodig, het leek wel of hij gedachten kon lezen.

Balu met dummy

Nu hebben we Luna en Balu, broer en zus, kruising Toller x spitshond. Zij zijn ook herplaatsers, ze zijn bij ons gekomen toen ze 3 jaar oud waren. Met Luna en Balu hebben we jachttraining gedaan, hier zijn ze echt voor in de wieg gelegd. Nu trainen we vooral nog voor de lol. Luna heeft in 2013 haar jachtdiploma C gehaald met mooie punten. Ze helpen bij de lessen, ze doen dingen voor en laten goede hondentaal zien wat ik voor uitleg kan gebruiken. Met de hondenuitlaat gaan ze ook mee voor de gezelligheid.

Luna met botje

Behendigheid met Max

Behendigheid met Max

Door Max en het trainen met hem heb ik ontdekt dat het hardstikke leuk is om met je hond bezig te zijn. Dat zowel hond als baas veel plezier kunnen hebben van samen dingen leren en dingen ondernemen. Met Luna en Balu heb ik geleerd dat het niet zo vanzelfsprekend is dat een hond overal luistert. Dat je een  hond ook moet leren dat een commando overal hetzelfde betekend en moet worden opgevolgd. Maar ook dat hondengedrag complex kan zijn, dat er altijd een wisselwerking is tussen honden die heel subtiel kan zijn.

Om andere mensen te helpen met de opvoeding van hun hond heb ik een cursus ontwikkeld die in de praktijk wordt gegeven. De honden leren op verschillende plaatsen te gehoorzamen en gaan het gewoon vinden dat ze overal luisteren.