Een hond uitzoeken, hoe ga je te werk?

Jullie zijn het er over eens, er komt een huisgenoot bij in de vorm van een hond! Leuk, het liefst wil je dan zo snel mogelijk je nieuwe maatje verwelkomen. Je gaat op zoek, maar waar let je eigenlijk op?

Deel I
Eerst beslis je wat voor hond je wil, wil je een pup of een herplaatser? Pups zijn leuk, je kunt alles zelf doen en ziet het hondje opgroeien. Een pup is ook veel werk, je moet ‘m alles leren en ze lijken wel oneindig veel energie te hebben. De meeste herplaatsers zijn al een paar maanden oud of jaar oud. Zindelijkheid is meestal geen probleem meer, basisvaardigheden zoals aan de lijn lopen kan hij ook meestal wel. Al zijn er natuurlijk ook honden die het slecht gehad hebben en niks geleerd hebben.

Welk ras/kruising kies je. Wil je sporten en veel wandelen, kies dan een actieve baasgerichte hond. Wil je knuffelen en wat wandelen kies dan een hondje uit de rasgroep van de gezelschapshonden. Heb je een ras op het oog check dan even de raseigenschappen, op internet is genoeg te vinden. Ga bij kruisingen maar uit van het slechtste van beide rassen, dan kan het alleen maar meevallen. Je kunt ook altijd iemand met verstand van honden benaderen om te vragen wat zij denken.

 

Deel II
Er zijn verschillende websites waar honden aangeboden worden,www.ikzoekbaas.nl, www.puppyplaats.nl, www.puppyplaats.nl en nog veel meer. Voor een rashond met stamboom is de rasvereniging van het gekozen ras de aangewezen instantie voor pupbemiddeling.

Je voorbereiding heb je gedaan, je zoektocht begint op het internet, dat staat vol met advertenties. Als je een hondje ziet google dan even het telefoonnummer wat er bij staat. (selecteren, rechtermuisknop en ‘met google zoeken’ aanklikken) Of kijk naar de overige advertenties van de adverteerder. Verkoopt zo iemand pups van meerdere rassen dan is de kans groot dat je met een broodfokker van doen hebt. Een broodfokker laat vaak teefjes onverantwoordelijk veel nestjes krijgen, wordt de teef niet meer dragend dan worden ze afgedankt. De huisvesting is vaak slecht, in een donkere schuur in vuile hokken. Soms komen de hondjes zelfs uit het oostblok waar ze veel te vroeg van hun moeder zijn weggehaald en naar Nederland zijn gehaald. Het aantrekkelijke is dat je snel een pup kunt gaan halen en de hondjes niet zo duur zijn. Met een beetje geluk krijg je een gezonde pup, de kans is echter groot dat je pup ziek is en dat je al begint met veel dierenartskosten. Met een beetje pech overlijd je pup zelfs. Dus wees kritisch waar je koopt. Ga je kijken bij een nestje dan is het normaal dat de moeder er ook bij is. Is die er niet bij koop daar dan liever geen hondje.

 

Deel III
Heb je een nestje gevonden met hondjes die je aanspreken ga dan bij voorkeur een keer kijken. Vraag na wat de fokker doet aan socialisatie, nemen ze pups mee ergens naartoe of zitten ze alleen in een hok. Pups moeten eea meemaken om makkelijk en zelfverzekerd te worden in verschillende situaties. Kijk hoe de moeder is, dat kan eea zeggen over het karakter van de pupjes. Maar ook of je haar te groot of te klein vindt. Alle pupjes zijn leuk en om te knuffelen, maar ook kleine lieve pupjes worden een volwassen hond.

Pups mogen wettelijk gezien het nest verlaten vanaf de leeftijd van 7 weken. Ze kunnen dan zelf eten en hebben eea aan hondentaal geleerd van de moeder. Vooral dat laatste moet je niet onderschatten, daar wordt de basis gelegd van zijn latere gedrag. Pups moeten gechipt en geënt zijn, dat moet vastgelegd zijn in een paspoort of entingsboekje. Het europees paspoort is voorzien van een seallaag op de bladzijde waar de chipgegevens en de naam van de hond staan. Alleen met dit paspoort (en de rabies enting) mag je pup later mee de grens over. Chippen moet bij de fokker gebeuren, die moet ook de pups eerst op zijn naam registreren, als je pup hebt opgehaald schrijf je de registratie over op je eigen naam. Vanaf 7 weken oud moeten pups te identificeren zijn dmv een chip.