Belonen van je hond, hoe doe je dat?

Bij Handleidinghond werk ik in de cursussen en workshops veel met het belonen van de honden. Belonen van je hond is niet zomaar lukraak een snoepje of een brokje geven.

Er zijn verschillende beloningen, iets lekkers geven en sociale beloningen, een sociale beloning is een aai of het belonen met je stem. Een belangrijk punt is dat je hond een beloning ook als beloning ziet. De snoepjes die je geeft moet hij wel lekker vinden zodat hij er voor wil werken, wissel ook af in smaken snoepjes. Een aai moet hij wel fijn vinden, sommige honden vinden het niet fijn om geaaid te worden of om een klopje op het lijf te krijgen.

Als je je hond iets aanleert zul je in het begin meer moeten belonen dan wanneer je hond een oefening beheerst. De beloning moet ook binnen 3 seconden na de uitvoering gegeven worden. Om oefeningen aan te leren is clickertraining zeer geschikt omdat je daarmee beter kunt timen, de ‘echte’ beloning volgt na de click. Als je je hond wilt leren om te komen dan geef je de beloning als hij bij je is, je vraagt niet eerst nog of hij gaat zitten, de beloning krijgt hij dan voor het gaan zitten, niet voor het komen. Dat zijn twee verschillende oefeningen die je gescheiden van elkaar moet oefenen voordat je ze later aan elkaar kunt koppelen als de hond de oefeningen beheerst.

Bij het aanleren van de oefening beloon ik in het begin altijd met iets lekkers, beheerst de hond de oefening dan wissel ik iets lekkers af met een sociale beloning. Bij een veel slechtere uitvoering van een oefening beloon je niet, vraag dan je hond de oefening nog een keer uit te voeren of vraag het later nog een keer. Doet hij een oefening perfect dan voer je een paar snoepjes en je praat blij en enthousiast tegen je hond. Stop na een goede uitvoering, ga niet te lang door met oefenen, beter 10 x iets vragen verspreid over de dag dan 10 keer achter elkaar.

Voert je hond dan de oefening uit voor het snoep en niet voor de baas? Zeker bij het aanleren van een oefening is de kans wel aanwezig. Toch bouw je een band op met je hond als je met hem bezig bent en als je de beloningen afbouwt als hij de oefening beheerst doet hij de oefening toch voor jou. Jij werkt tenslotte ook niet alleen voor je baas omdat je hem zo aardig vindt, je wilt ook iedere maand je beloning op je rekening hebben staan.

Wil je hulp bij het trainen van je hond maar wil je geen hele cursus volgen? Handleidinghond geeft ook privelessen aangepast aan uw vraag of problemen die u ervaart tijdens de omgang/training met uw hond.