Hondenlosloopgebied en gedrag

Vanmiddag ging ik even in het bos wandelen met Luna & Balu. In een losloopgebied, even lekker vrij rondlopen daar waar het mag.
Naast het pad het bos in staat een bankje, daar zat een vrouw uit te rusten en even wat te eten. In mijn gedachten zie ik de een al tegen het bankje zijn poot optillen en de ander zie ik vertrekken met het lunchpakketje in haar bek. Om zulke taferelen te voorkomen roep ik ze dus bij me, ze kunnen best een stukje volgen. De vrouw bedankte me dat ik Luna & Balu bij me hield zodat ze rustig kon blijven zitten.
Ze zag dat wel eens anders gebeuren. Ze had dat nog niet gezegd of er parkeerde iemand op de parkeerplaats, gooide haar auto open en drie honden kwamen als idioten het bos ingestormd. De een klapte tegen mijn benen, ik had tenslotte net een schone broek aan. De ander dook op Balu en nummer drie sprong tegen de vrouw op het bankje aan. Mevrouw zei er wat van tegen de hondeneigenaresse, die werd boos en zei dat het losloopgebied was en dat de honden los mogen lopen daar.

Dat is dus hét grote misverstand. In een hondenlosloopgebied mogen honden loslopen, klopt. Loslopen als ze onder commando staan, geen overlast bezorgen en luisteren, dat is de ondertitel die niet vermeld wordt. Een hond mag niet gaan jagen of andere mensen/honden/mountainbikers/ruiters overlast bezorgen.
Balu vind niet alle andere honden leuk, daarom houd ik hem bij me als er andere honden aankomen. De rest van de tijd mag hij lekker rondstruinen, moet ik voor die ene hond die we tegenkomen ons het losloopgebied ontzeggen? Nee, een ander kan ook even een halve minuut de hond bij zich houden, na het passeren kunnen we dan ieder onze weg vervolgen.

Er bestaat een hondenetiquette waarin eea ook al beschreven staat:http://www.lifecoachcompany.nl/images/Hondenetiquette_pp_1A.pdf
Het is geven en nemen in het leven, ook bij het wandelen in het bos. Geniet van je hond en het mooie bos en gun het de ander ook.

In de cursus of workshop “Onbezorgd op pad met je hond” komt de hondenetiquette ook aan bod.