Veel honden springen tegen mensen, rennen alles om als ze door de deur willen en springen ongecontroleerd in en uit de auto. Bij kleine honden vinden mensen het al snel goed, het wordt anders wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld een labrador of een maatje duitse dog. Ongeacht de grootte van de hond kan ongecontroleerd gedrag ongelukken veroorzaken, denk maar aan het uit de auto rennen langs een drukke weg. Is dit iets wat we moeten accepteren omdat een hond nou eenmaal zo is of kunnen we de hond leren hun impulsen onder controle te houden? Het controleren van het impulsieve gedrag is in feite niet zo moeilijk, het werkt snel en makkelijk als we begrijpen hoe het werkt.
Jennifer Cattet heeft een blog geschreven over impulscontrole in zes stappen, het vergt wat geduld van de baas in het begin, je zult zien dat je hond steeds sneller snapt wat de bedoeling is. Linkje
De zes stappen samengevat:
1. Identificeer wat het is wat de hond wil, dat de beloning die hij krijgt voor zijn gedrag.
2. Wil de hond uit, jouw aandacht, voedsel, een speeltje of spelen met een andere hond? Als de hond krijgt wat hij wil zal hij het gedrag blijven vertonen, zijn gedrag wordt beloond. Wacht tot je hond ander gedrag vertoond en beloon dat door te geven wat je hond wil. Iedere hond zal op een gegeven moment zijn gedrag stoppen, hij kan niet oneindig doorgaan met springen of blaffen.
3. Oefen geduld, blijf zelf rustig, neem de tijd tot de hond alternatief gedrag vertoond. Als je zelf geïrriteerd of gefrustreerd bent is het voor de hond nog moeilijker om rustig te worden.
4. Kies het gedrag wat je wil als alternatief. Houdt je hond een paar seconden alle 4 poten op de grond in plaats van op te springen dan beloon je dat. Is je hond een paar seconden stil in plaats van te blaffen of te piepen dan beloon je dat. Je zult zien dat het na een paar keer al een stuk makkelijker gaat.
5. Wees consequent, een hond iets leren is alleen effectief als je consequent bent. Je kunt niet de ene dag iets goed vinden en de volgende dag niet meer. Je hond ziet geen verschil tussen je nette en dagelijkse kledinf, als hij altijd tegen je opspringt dan doet hij dat ook als jij je nette kleren aan hebt. Bovendien werkt het verwarrend voor de hond en is het een bron van stress voor de hond.
6. Denk na over de situaties waarin je wil dat je hond zijn impulsen controleert zoals:
– de hond laten zitten voordat hij mag gaan eten;
– de hond laten wachten voordat hij de auto in of uit mag stappen;
– de hond pas aandacht geven als je thuis komt als hij met alle 4 poten op de grond staat.
Een video ter illustratie.