Mijn hond is hyper..

hoe vaak hoor je niet dat mensen hun hond veel lichaamsbeweging geven omdat hij anders niet rustig te krijgen is. Ze wandelen, gaan fietsen of nemen de hond mee met hardlopen. Dan komen ze thuis en is de hond nog steeds niet moe. De mensen zitten met hun handen in het haar want de hond gaat nooit eens ergens rustig liggen. Ondanks de goede wil van de eigenaren helpt hetgeen ze allemaal met de hond ondernemen niet veel. Behalve dan voor de lichamelijke conditie van de hond, die wordt steeds beter, wat tot op zekere hoogte natuurlijk wel goed is.

Wat is dan wel de oplossing? Het kan helpen om je hond wat te laten werken, bijv. trainingswerk, leer ‘m wat oefeningen of trucjes. Wil je hond apporteren, werk dan bijv. met een bal/dummy, laat ‘m die ophalen en netjes bij je brengen. Verstop de bal/dummy ook eens en laat de hond ‘m opzoeken. Ook kun je tijdens het wandelen de oefeningen uit de gehoorzaamheidscursus trainen. En dan is er nog een heel uitgebreid arsenaal aan hersenwerkspellen waar je hond bij moet nadenken beschikbaar. Een workshop of cursus volgen en gezellig met hem bezig zijn is ook goed voor je inspiratie. Een minuut of 10 denkwerk voor je hond is voldoende om ‘m moe in zijn koppie te maken.

Blijft je hond hyper? Ga dan eens na of je hond wel op tijd zijn rust neemt. Honden die hyper blijven hebben vaak moeite met op tijd rust nemen, je kunt het vergelijken met een oververmoeid kind, die worden ook hyper. Help je hond dan om zijn rust te nemen, leg hem op een voor hem veilige en rustige plek waar hij even een dutje kan doen. Daarvoor kun je de hond bijvoorbeeld in de bench leggen desnoods met een kauwbotje of een gevulde kong. Heb je een druk huishouden, maak dan een slaapplaats op een rustige plek waar niet steeds mensen/kinderen voorbij komen lopen.

En dan heb je natuurlijk de honden die echt last hebben van adhd, daar moet je weer anders mee omgaan, ga daarvoor naar een gediplomeerde gedragstherapeut.